Jdi na obsah Jdi na menu

Způsob života

20. 4. 2018

250px-cheeta_map.jpg

VÝSKYT

Původní areál geparda zahrnoval Afriku, Arabský poloostrov, Blízký východ a Indii. V současnosti se vyskytují především ve střední, západní a jižní Africe. V Asii již téměř nežijí, gepard středoasijský je s největší pravděpodobností vyhuben, gepard indický je kriticky ohrožený. Malá populace (max. 200 jedinců) snad ještě přežívá v nedostupných oblastech Íránu a Pákistánu

lovvv.jpgNejvětší populace gepardů žije v Nambii, 2000-3000 jedinců.

 

 

 

POTRAVA

Gepard loví převážně malé kopytníky, jako je gazela Thomsonova, grantova nebo impala. Příležitostně uloví i drobnější savce. Po zabití kořisti dlouho odpočívá, teprve pak se snaží zkonzumovat najednou co nejvíce masa. O kořist často přichází, lvi nebo hyeny ho snadno odeženou.

Proto se gepard ke své kořisti nikdy nevrací, někdy také žerou mršiny.

ROZMNOŽOVÁNÍ

Gepardi se mohou pářit celoročně, k námluvám ale dochází především v období dešťů. Samice je březí 90-98 dní, poté v hnízdě z trávy vrhne 3 až 6 koťat. Mortalita je velmi vysoká, hlavně protože lvihyeny nebo paviáni je zabíjejí, pokud je najdou. Matka proto koťata často přenáší z místa na místo. Přesto ale do jednoho roku věku přežije jen 5 % mláďat. Matka je odstaví ve 4 měsících věku, mláďata s matkou zůstávají až do roku a půl věku a učí se lovit.

 

 

 

Komentáře

Přehled komentářů

Zatím nebyl vložen žádný komentář